Τips για να προστατευτείτε

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να μην σας χακάρουν το 2021

 

Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο για το μέσο άτομο είναι πραγματικοί και πολλοί - ακόμη και αν πιστεύετε ότι κανένας δεν θα ασχοληθεί με τον δικό σας λογαριασμό μπορεί τελικά να βρεθείτε προ εκπλήξεων αν δεν είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εάν οι λογαριασμοί σας δεν προστατεύονται σωστά, η πιστωτική σας κάρτα θα μπορούσε να παραβιαστεί ή τα προσωπικά μηνύματα και οι φωτογραφίες σας να κλαπούν και να κοινοποιηθούν σε όλους. 

Η αλήθεια είναι ότι όσο υπάρχει καραντίνα τόσο περισσότερες επιθέσεις γίνονται και ακόμα περισσότεροι προσπαθούν να "ψαρέψουν" τα στοιχεία σας. Γι αυτό καλύτερα να πάρετε κάποια μέτρα για να μετριάσετε τους κινδύνους να έχετε κάποια παραβίαση. Και δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος για να πάρετε την ψηφιακή σας υγιεινή σε τάξη από την αρχή του έτους - ξεκινήστε το 2021 για πιο ασφαλείς λογαριασμούς. 

Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλών παραγόντων

Αναμφισβήτητα το πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την προστασία των διαδικτυακών λογαριασμών σας είναι να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων ή δύο παραγόντων για όσο το δυνατόν περισσότερους από τους λογαριασμούς σας. Η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα δευτερεύον κομμάτι πληροφοριών - συχνά έναν κώδικα που δημιουργείται από μια εφαρμογή ή αποστέλλεται μέσω SMS - μαζί με έναν κωδικό πρόσβασης.

Αυτό το δευτερεύον κομμάτι πληροφοριών αποδεικνύει ότι προσπαθείτε πραγματικά να συνδεθείτε καθώς οι κωδικοί έχουν συχνά πρόσβαση στο τηλέφωνο στην τσέπη σας. Ακόμα κι αν έχετε έναν κωδικό πρόσβασης που είναι εύκολο να μαντέψετε (θα το φτάσουμε σύντομα), ένας εισβολέας είναι απίθανο να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν λογαριασμό με ενεργοποιημένο έλεγχο ταυτότητας πολλών παραγόντων, εκτός εάν έχει το τηλέφωνό σας.

Πρέπει να τον ενεργοποιήσετε για όλους τους λογαριασμούς που περιέχουν προσωπικά στοιχεία που θα μπορούσαν να καταχραστούν όπως εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως WhatsApp, κοινωνικά μέσα, όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter και οι λογαριασμοί email σας.

Χρησιμοποιήστε ένα password manager

Ας μιλήσουμε για τους κωδικούς πρόσβασης. Είναι το 2021, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε «password» ή «12345» για οποιονδήποτε από τους κωδικούς πρόσβασής σας - ακόμα κι αν πρόκειται για έναν πολύ απλό λογαριασμό.

Όλοι οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας πρέπει να είναι ισχυροί και μοναδικοί. Αυτό σημαίνει πραγματικά ότι πρέπει να είναι μεγάλοι, να περιλαμβάνουν ένα μείγμα διαφορετικών τύπων χαρακτήρων και να μην χρησιμοποιείται σε πολλούς ιστότοπους. Ο κωδικός πρόσβασής σας στο Twitter δεν πρέπει να είναι ίδιος με τον διαδικτυακό τραπεζικό λογαριασμό σας. το οικιακό σας δίκτυο Wi-Fi δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα ίδια διαπιστευτήρια με τον λογαριασμό σας στο facebook.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι χρησιμοποιώντας έναν password manager. Οι password managers δημιουργούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για εσάς και τους αποθηκεύουν με ασφάλεια.  Από τις δοκιμές μας από τους καλύτερους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης που κυκλοφορούν, είναι το LastPass ή το KeePass και σας προτείνουμε να τα δοκιμάσετε.

Μάθετε πώς να εντοπίζετε μια επίθεση ηλεκτρονικού ψαρέματος

Το γρήγορο κλικ μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός σας. Όταν ένα νέο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα μήνυμα κειμένου φτάσει και περιλαμβάνει κάτι που μπορεί να πατηθεί, τα ένστικτά μας συχνά μας οδηγούν να το κάνουμε αμέσως, ειδικά αν υπάρχει και ένα έξυπνο κείμενο να μας ωθήσει να το κάνουμε. Όχι, όχι και όχι. Οι χάκερ έχουν χρησιμοποιήσει την πανδημία ως κάλυψη για να ξεκινήσουν κυμαινόμενες επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος και απάτες στο Google Drive.

Ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα τέτοιου είδους απάτης. Το κύριο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σκεφτείτε πριν κάνετε κλικ. Τα μηνύματα απάτης προσπαθούν να εξαπατήσουν τους ανθρώπους ώστε να συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που θα μοιάζουν με κανονικά - όπως μηνύματα από έναν προϊστάμενο, ή μηνύματα που λένε ότι απαιτείται επείγουσα απάντηση.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να αναγνωρίσετε κάθε τύπο προσπάθειας ηλεκτρονικού ψαρέματος ή απάτης - οι απατεώνες βελτιώνουν συνεχώς το παιχνίδι τους - αλλά η επίγνωση της απειλής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αποτελεσματικότητάς της. Να είστε προσεκτικοί, σκεφτείτε πριν κάνετε κλικ και κατεβάστε μόνο αρχεία από άτομα και πηγές που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. 

Ενημερώστε τα πάντα

Κάθε τεχνολογία που χρησιμοποιείτε - από την εφαρμογή Facebook στο τηλέφωνό σας έως το λειτουργικό σύστημα που ελέγχει την έξυπνη λάμπα σας - είναι ανοιχτή για επίθεση. Ευτυχώς, οι εταιρείες βρίσκουν πάντα νέα σφάλματα και τα διορθώνουν. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να κατεβάσετε και να ενημερώσετε τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των εφαρμογών και του λογισμικού που χρησιμοποιείτε.

Ξεκινήστε με το τηλέφωνό σας. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις των συσκευών σας και μάθετε ποιο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε και ενημερώστε εάν δεν χρησιμοποιείτε την πιο πρόσφατη έκδοση (το iOS 14 είναι το πιο πρόσφατο για τα iPhone. Το Android 11 είναι το πιο πρόσφατο από την Google). Για εφαρμογές και παιχνίδια, το iOS 13 και οι μεταφορτώσεις της Apple ενημερώνονται αυτόματα, παρόλο που αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να προσαρμοστούν. Σε Android, οι αυτόματες ενημερώσεις μπορούν επίσης να ενεργοποιηθούν μεταβαίνοντας στη σελίδα ρυθμίσεων στο Google Play Store.

Αφού ενημερώσετε το τηλέφωνό σας, θα πρέπει να επεξεργαστείτε ποιες συσκευές θα ενημερώσετε στη συνέχεια. Γενικά, αυτά πρέπει να γίνονται με σειρά πιθανών επιπτώσεων. Όλοι οι φορητοί υπολογιστές και οι υπολογιστές που διαθέτετε θα πρέπει να είναι ψηλά στη λίστα και, στη συνέχεια, να εργάζεστε προς τα πίσω μέσω άλλων συνδεδεμένων συσκευών στη ζωή σας. Θυμηθείτε: όλα είναι ευάλωτα. 

"Σκουπίστε" το ψηφιακό σας αποτύπωμα

Το παρελθόν μπορεί να επιστρέψει για να σας στοιχειώσει. Οι παλιοί διαδικτυακοί λογαριασμοί που δεν χρησιμοποιείτε πλέον και τα στοιχεία σύνδεσης που ανήκουν σε αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας, εάν δεν κάνετε τίποτα γι 'αυτούς. Οι χάκερ χρησιμοποιούν συχνά λεπτομέρειες από προηγούμενες παραβιάσεις δεδομένων για πρόσβαση στους λογαριασμούς που έχετε αυτήν τη στιγμή.

Η μείωση του όγκου των πληροφοριών σχετικά με τη διαδικτυακή σας ζωή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου παραβίασης. Ένα πολύ απλό βήμα είναι να διαγράφετε τακτικά το ιστορικό αναζήτησής σας στο Google.

Πέρα από αυτό υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα. Βρείτε τους παλιούς λογαριασμούς που δεν χρησιμοποιείτε πλέον και διαγράψτε τους. Θα μειώσει τον αριθμό των ανεπιθύμητων μηνυμάτων που λαμβάνετε και θα μειώσει τον αριθμό των τρόπων με τους οποίους οι hackers μπορούν να σας στοχεύουν.

Πηγή: techfreaks.gr