Ρομποτ με ενδείξεις ενσυναίσθησης

ΡΟΜΠΟΤ ΜΕ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ

 

 

Χωρίς καμία αμφιβολία, ζούμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από μια έκρηξη τεχνολογικών επιτευγμάτων. Με ένα κλικ, μπορούμε πλέον να παρακολουθήσουμε ζωντανά μια θεατρική παράσταση κλείνοντας τη διαδικτυακή μας θέση ή να απολαύσουμε την εμπειρία μιας γκάμας ονλάιν παιχνιδιών, όπως τα NetBet φρουτάκια, μέσω των αντίστοιχων πλατφορμών. Ωστόσο, το πραγματικό ερώτημα που προκύπτει μέσα από όλα αυτά, είναι τι συμβαίνει όταν η τεχνολογία συναντά την τεχνητή νοημοσύνη.

Ερευνητές της Σχολής Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, κατάφεραν λοιπόν να δημιουργήσουν ρομπότ το οποίο έχει ενδείξεις ενσυναίσθησης. Για ακόμα μια φορά λοιπόν συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης εκτός του ότι είναι εντυπωσιακή, εξελίσσεται εκθετικά και απειλητικά.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική δημοσίευση του περιοδικού «Nature» η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Χοντ Λίπσον, κατασκεύασε ένα ρομπότ το οποίο έχει την ικανότητα να προβλέψει μέσω οπτικής παρατήρησης τη συμπεριφορά ενός άλλου ρομπότ, εμφανίζοντας κατ’αυτό το τρόπο ένα είδος, θα λέγαμε, ενσυναίσθησης.

Αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα σηματοδοτεί την αρχή μιας καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των ίδιων των ρομπότ αλλά και μιας πιο «ανθρώπινης» επικοινωνίας των τελευταίων με τους ανθρώπους. Στην ουσία, μαθαίνουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ένα ζευγάρι μπορεί να προβλέψει τη κίνηση του συντρόφου του. Η ικανότητα αυτή, που μέχρι πρότεινος ανήκε κατ’αποκλειστικότητα στους ανθρώπους αλλά και σε ορισμένα ζώα, είναι μείζονος σημασίας καθώς είναι αυτή που καθιστά πιο εύκολη τη συμβίωση και τη συνεργασία. Από ότι φαίνεται όμως, τα ρομπότ που κάποτε υστερούσαν σημαντικά σε αυτόν τον τομέα, έχουν αρχίσει να εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς παίρνοντας σιγά σιγά μια πιο ανθρώπινη υπόσταση.

Σύμφωνα με τα πειράματα, μέσω μιας απλής οπτικής παρατήρησης και έχοντας τον κατάλληλο αλγόριθμο ένα ρομπότ είχε την ικανότητα να προβλέψει τον στόχο του άλλου ρομπότ στο 98% των περιπτώσεων. «Τα ευρήματα μας δείχνουν πώς τα ρομπότ αρχίζουν να βλέπουν τον κόσμο από την οπτική γωνία ενός άλλου ρομπότ. Είναι, ίσως, μία πρωτόγονη μορφή ενσυναίσθησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ερευνητής Μπογιουάν Τσεν.

 

Για την ώρα, ένα ρομπότ συμπεριφέρεται πολύ πιο απλά από έναν άνθρωπο. Στην πορεία όμως αναμένεται ότι αυτά θα αναβαθμίσουν τις δυνατότητές τους «μπαίνοντας στο μυαλό» ενός άλλου ρομπότ, κατά τον ίδιο τρόπο που ένα παιδί στην ηλικία των περίπου 3 ετών ξεκινά να καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι γύρω του έχουν τις δικές τους ανάγκες και απόψεις. Πιο συγκεκριμένα, το παιδί σε αυτή την ηλικία αρχίζει να μαθαίνει για παράδειγμα ότι μπορεί να κρύψει ένα παιχνίδι όταν δεν είναι κανείς παρόν στο δωμάτιο και δε θα το δεί ή να παίξει κρυφτό ή ακόμα και να φτάσει σε πιο περίπλοκους χειρισμούς όπως είναι το ψέμα.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Λίπσον, από αυτή την εντυπωσιακή εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης προκύπτουν και ηθικά ερωτήματα. Διότι εάν η τεχνολογία δώσει στα ρομπότ τη δυνατότητα να αποκτήσουν ενσυναίσθηση παρόμοια με εκείνη των ανθρώπων έτσι ώστε αυτά να είναι ικανά να μαντέψουν τις σκέψεις και προθέσεις τους, αυτό σημαίνει ότι ίσως κάποια στιγμή φτάσουν στο σημείο να μπορούν να χειραγωγούν και τις ανθρώπινες σκέψεις;

Ασφαλώς, για αρκετά χρόνια ακόμα οι άνθρωποι θα υπερτερούν από τα ρομπότ στο να «μπαίνουν στη θέση» των άλλων. Η ικανότητα πάντως μιας μηχανής να προβλέπει ενέργειες και σχέδια χωρίς γλωσσικό ή γνωσιακό υπόβαθρο, μπορεί να μας διαφωτίσει σχετικά με την προέλευση της κοινωνικής νοημοσύνης. Όπως και να έχει, προ των πυλών ξεπροβάλλει ένας ακόμη δυνητικός πονοκέφαλος από την ολοένα και πιο ικανή τεχνητή νοημοσύνη.

Editor: Alex Larsens