Πειραιάς: Παρά την ελαφριά μείωση της κυκλοφορίας των container το πρώτο πεντάμηνο του έτους επικρατεί αισιοδοξία

Πειραιάς: Παρά την ελαφριά μείωση της κυκλοφορίας των container το πρώτο πεντάμηνο του έτους επικρατεί αισιοδοξία

Σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησε ο όμιλος COSCO, τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, ο όγκος της κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Πειραιώς μειώθηκε ελαφρά.

Ειδικά η θυγατρική της Piraeus Container Station S.A. (Σ.Ε.Π.), η οποία διαχειρίζεται τις δύο από τις 12 πύλες του λιμανιού,  εξυπηρέτησε συνολικά 1,97 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια τους πρώτους πέντε μήνες του 2021, μείωση 3% από τα περίπου 2,03 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια την ίδια περίοδο πέρυσι.

 Τον Μάιο του ίδιου μήνα του 2020, το λιμάνι χειρίστηκε 416.500 εμπορευματοκιβώτια (-2,4%) από 426.700 «εμπορευματοκιβώτια».

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η απόδοση τον Μάιο ήταν η καλύτερη μέχρι στιγμής φέτος, γεγονός που δείχνει την ανοδική τάση του Πειραιά τους τελευταίους μήνες υπό την παγκόσμια κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας.

 Η πτώση των πέντε μηνών οφειλόταν κυρίως στην κακή απόδοση των δύο πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους, όταν η ροή αγαθών περιορίστηκε από εξωτερικούς παράγοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 363.700 εμπορευματοκιβώτια υποβλήθηκαν σε επεξεργασία τον Ιανουάριο (-14% από έτος σε έτος), 365.000 εμπορευματοκιβώτια (-12%) υποβλήθηκαν σε επεξεργασία το Φεβρουάριο, 416.400 εμπορευματοκιβώτια (+ 10,1%) υποβλήθηκαν σε επεξεργασία και 413.200 δοχεία υποβλήθηκαν σε επεξεργασία Απρίλιος (+ 5,2%).

"Τέλεια καταιγίδα" Μετά την έλλειψη διαθέσιμων εμπορευματοκιβωτίων και το περιστατικό του καναλιού του Σουέζ, η νέα "απεργία" είναι η συμφόρηση των κινεζικών λιμένων που προκαλούνται από την επιδημία.

 Ωστόσο, ο Rolf Habben Jansen, Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής Hapag-Lloyd, δήλωσε ότι η αναταραχή στα λιμάνια της νότιας Κίνας μπορεί να μειώσει τη συμφόρηση στα λιμάνια άφιξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, καθώς το φορτίο που φτάνει εκεί θα μειωθεί και θα υπάρξει ευκαιρία να καλύψουμε "χαμένη γη".

Συντάκτης: Βλαχογιάννης Λ. Γεώργιος