Νέα εποχή στους φορτιστές

Τέλος εποχής για όλους τους φορτιστές πλην του USB – C

 

Μια νέα πρόταση ήρθε χθες από την Κομισιόν, για έναν νέο νόμο, ο οποίος θα υποχρεώνει της κατασκευαστικές εταιρείες smartphone και ηλεκτρονικών ειδών να εξοπλίσουν τις συσκευές τους με μια τυπική θύρα φόρτισης USB – C.

Λόγω της μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης των καταναλωτών για διάφορους τύπους φορτιστών, η οποία υπολογίζεται περίπου στα 2,4 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά και του οικολογικού αντίκτυπου που έχει στο περιβάλλον, με έως και 11.000 τόνους απορριπτόμενων ή αχρησιμοποίητων φορτιστών να καταλήγουν στα απόβλητα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εξοπλισμών ετησίως, ανακοινώθηκε την Πέμπτη 23/9/2021 από την Κομισιόν, προτεινόμενη νομοθεσία η οποία έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τα απόβλητα και να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση αφορούσε όλες τις φορητές συσκευές όπως smartphones, tablets, φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά κεφαλής, φορητά ηχεία κ.α.

Παρά τις όποιες αντιδράσεις από την Apple, η πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης θα εναρμονιστούν στην πρότυπη θύρα USB – C. επιπλέον, προτάθηκε ο διαχωρισμός πώλησης φορτιστών από ηλεκτρονικές συσκευές.

 

Συντάκτης: Βλαχογιάννης Λ. Γεώργιος