Infotech

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

 

Ο Νάσος Μποτσφάρης και ο Λάζαρος Πακαλίδης είναι από τους αρχικούς ιδρυτές Infotech at print Ο.Ε. μιας εταιρίας με κύρια δραστηριοποίηση στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας. Το Infotech δημιουργήθηκε το 2011 παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες και λύσεις πληροφορικής και εκτυπώσεων σε επιχειρήσεις, οργανισμούς στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

To Vima tou Epaggelmatia

 

Όσον αφορά την κατάσταση στην αγορά τεχνολογίας στην Ελλάδα, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, κατά την άποψη μου, κινείται σε θετικό έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Κύρια πηγή όλων των προβλημάτων κατά την γνώμη μου είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός που υπάρχει στη αγορά της τεχνολογίας και των εκτυπώσεων, από το σύνολο της αγοράς και της κοινωνίας ευρύτερα. Υπάρχουν πολλά καταστήματα που ασχολούνται με την επιδιόρθωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή μόνο με τις ταμειακές μηχανές σε πολύ φθηνές τιμές.

Για να είμαι ειλικρινής η ελληνική αγορά πληροφορικής έχει ζήσει μια σημαντικότατη μείωση της ζήτησης  και του τζίρου των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων πληροφορικής, ευτυχώς όμως αντιμετωπίζουν ένα θετικό κλίμα στο χώρο των εκτυπώσεων.

Επομένως, αυτό που χρειάζεται περισσότερο να επικεντρωθούμε είναι η αφοσίωση στον πελάτη μας, η αγάπη για το αντικείμενο, η ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές που διαθέτουμε.

Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες και κατηγορίες προϊόντων που μπορούμε να διαφοροποιηθούμε αρκεί να είναι στενά συνδεδεμένες με επαγγελματισμό και εξειδίκευση:

  • Στον τομέα των εκτυπώσεων η ζήτηση είναι πολύ ικανοποιητική.
  • Η αγορά ενός Η/Υ καθώς και η επισκευή του.
  • Αναλώσιμα για εκτυπωτές και φορητούς υπολογιστές.

 

Στην εποχή μας όλοι ψάχνουν τα "συστατικά" της επιτυχίας, κυρίως οι νέοι που προχωράνε στη δημιουργία μιας επιχείρησης. Στο Infotech όλη η φιλοσοφία μας, έχει επίκεντρο να καλύπτονται οι ανάγκες των πελατών με το πιο οικονομικό κόστος.

Ένα ακόμη μυστικό της επιτυχίας που νομίζουμε ότι είναι το μεγαλύτερο είναι η σκληρή δουλειά που καθημερινά καταβάλλουμε για να ικανοποιήσουμε το πελάτη στο μέγιστο βαθμό. Πιστεύουμε όμως ότι και η σωστή συνεργασία με προσωπικό, πελάτες και προμηθευτές αποτελεί ένα καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία.

Επιπλέον, σημαντικό ζήτημα αποτελούν οι επιμέρους εξειδικεύσεις που ανταποκρίνονται στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες στον κλάδο της Πληροφορικής. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ανάγκες της περιφέρεις διαφέρουν από τις ανάγκες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εμείς που δραστηριοποιούμαστε στη περιφέρεια, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και αυτό σημαίνει πως ο πελάτης έχει πληθώρα επιλογών για το καλύτερο της δικής του επιχείρησης.

Αρχικά, ένας νέος στο επιχείρημα του συγκεκριμένου κλάδου της τεχνολογίας και των εκτυπώσεων θα πρέπει να δουλεύει σε ομάδες. Να υπάρχει συνεργασία με κάποια άτομα άλλα εξειδικευμένα στο είδος τους για να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα. Έπειτα, θα πρέπει να κοιτούν πως θα χτίσουν μια επιχείρηση που θα μεγαλώνει με υγεία και χωρίς το μυαλό στη καταστροφή. Συχνά λέμε ότι ο καλύτερος τρόπος να πουλήσεις την εταιρία σου, είναι να μην ψάχνεις πως θα πουλήσεις την επιχείρηση σου αλλά πως θα τη μεγαλώσεις και την κάνεις κερδοφόρα. Επίσης, θα πρέπει να είναι κανείς πολύ σίγουρος ότι ξέρει ποια ανάγκη θέλει να καλύψει και είναι διατεθειμένος/η να αντέξει τις δυσκολίες ενός startup. Η ζωή μιας νέας επιχείρησης δεν είναι πάντα συνεντεύξεις σε startup sites, αλλά έχει και πολλές δυσκολίες όταν πχ φτάνει το τέλος του μήνα και πρέπει να πληρώσεις τον κόσμο σου.

Οπότε, βρείτε κάτι που πραγματικά πιστεύετε ότι χρειάζεται αλλαγή, πιστέψτε στις ιδέες σας με πάθος, αλλά δουλέψτε μακριά από τα φώτα με στόχο να φτιάξετε ένα εξαιρετικό προϊόν που η αγορά να αγαπήσει.

Ο κλάδος της  Πληροφορικής θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας ιδιαίτερα σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας. Χαμηλότερη φορολόγηση και κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός θεωρώ πως είναι αναγκαία από τη πλευρά του κράτους. Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες με καινοτόμες ιδέες πρέπει να ενθαρρύνονται με κίνητρα και να υποστηρίζονται από το δημόσιο τομέα.

 

Νάσος Μποτσφάρης - Λάζαρος Πακαλίδης

Infotech at print Ο.Ε

Αριδαία