Η ικανότητα των AI να προβλέπει κινδύνους για την υγεία θα μπορούσε σε λίγο καιρό να επεκταθεί και σε θανατηφόρες παθήσεις της καρδιάς

AI: Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις

 

 

Η ικανότητα των AI να προβλέπει κινδύνους για την υγεία θα μπορούσε σε λίγο καιρό να επεκταθεί και σε θανατηφόρες παθήσεις της καρδιάς. Ερευνητές στο CSAIL του MIT ένα σύστημα μάθησης, το RiskCardio. Αυτό μπορεί να εκτιμήσει το ρίσκο από θάνατο από καρδιομυϊκά προβλήματα που μειώνουν η εμποδίζουν τη ροή του αίματος. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα 15λεπτο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Από εκεί και πέρα, μέτρα τον κίνδυνο με βάση τα σετ συνεχόμενων χτυπημάτων στο δείγμα. Εάν τα δεδομένα βρεθούν μέσα σε ένα τέταρτο μετά από κάποιο συμβάν, το RiskCardio μπορεί να καθορίσει εάν κάποιος θα πεθάνει, λόγου χάρη, σε 30 μέρες η σε ένα χρόνο.

Η προσέγγιση βασίζεται στη φιλοσοφία ότι η μεγαλύτερη διαφοροποίηση ανάμεσα στους χτύπους ισούται με μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν το μηχάνημα ώστε να χρησιμοποιεί ιστορικό άλλων ασθενών. Αν ένας ασθενής επιβίωσε, οι χτυποι του κρίνονται σχετικά φυσιολογικοί. Αν κάποιος άλλος όχι, εκείνου θεωρούνται πιο επικίνδυνοι.

Υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να γίνει με το AI, όπως το να υπολογίζει το μηχάνημα και μεταβλητές όπως ηλικία ή εθνικότητα. Όταν όμως γίνει πλήρως λειτουργικό, θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο για πολλούς.

 

Πηγή:threepixelslab.gr