Αφού πέρασε μέσα από πολλά στάδια και φάσεις, το πρώτο Ελληνικό Drone ανοίγει τα φτερά του

Το ΑΠΘ κατασκεύασε το πρώτο μη επανδρωμένο Ελληνικό Drone

 

Αφού πέρασε μέσα από πολλά στάδια και φάσεις, το πρώτο Ελληνικό Drone ανοίγει τα φτερά του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το RX-4, όπως ονομάζεται, είναι η επιτυχημένη προσπάθεια καθηγητών και διδακτόρων του ΑΠΘ να εισάγουν στην Ελλάδα στην αγορά των drones.

Η ιστορία ξεκινά πίσω στον Αύγουστο τους 2016, όπου το drone έκανε την παρθενική του πτήση. Παρόλο που μιλάμε για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, οι διαστάσεις αυτού είναι αρκετά μεγαλύτερες από τα drones που έχουμε συνηθίσει. Λίγο καιρό αργότερα, το RX-1, όπως ονομαζόταν τότε, ζύγιζε περισσότερα από 180 κιλά και είχε μήκος 4 μέτρα. Η πρώτη του πτήση έγινε στα πλαίσια της ΔΕΘ στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Έπειτα, λοιπόν, από αρκετή αφοσίωση, μεθοδικότητα και εξέλιξη, το Ελληνικό Drone πήρε νέα μορφή και απέκτησε περισσότερες τεχνολογίες. Έτσι, μόλις πέρυσι, το 2018, η ίδια ομάδα μας παρουσίασε το αναβαθμισμένο RX-3 drone. Ωστόσο φέτος, μετά από έναν ακόμα χρόνο σκληρής δουλειάς, στην 84η ΔΕΘ παρουσιάστηκε το πλέον πρόσφατο μοντέλο RX-4. Το RX-4 δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ”, που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και εθνικούς πόρους μέσω του ΕΠΑνΕΚ. Όπως έγινε γνωστό, το έργο φέρει τον τίτλο “Αυτόνομο Φορητό Σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος Πολλαπλών Ρόλων” – “Multirole Portable UAS”.

Το “δικό μας” drone μπορεί να ίπταται για 2 ώρες, ενώ το βάρος του φτάνει πλέον τα 4.5 κιλά. Έχει μήκος ατράκτου 1 μέτρο και άνοιγμα πτερύγων 1,80 μέτρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την χώρα μας να πρωτοτυπεί και να δημιουργεί. Ελπίζουμε όλα να πάνε δεξιά στην ομάδα ανάπτυξης και ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

 


Πηγή:threepixelslab.gr